Stappenplan voor zelf je keuken demonteren.

In dit artikel vertellen we jou stap voor stap hoe je zelf je keuken kan demonteren. Met alles wat je zelf doet, ben je goedkoper uit dan wanneer je een vakman inschakelt. Maar, als je een fout maakt bij de demontage kan je een schadepost oplopen die uiteindelijk hoger is dan wanneer je het door een professional had laten doen. Zoals het vergeten van het water af te sluiten voordat je de kraan los koppelde. En terwijl het water er uit spuit en jij de kraan er niet meer op krijgt, vraag je je ineens af hoe je eigenlijk het water moet afsluiten.

Nu hebben we ook gelijk het grootste doemscenario al op tafel gegooid. Om je enigszins gerust te stellen, zelf je keuken demonteren is geen mission impossible. Wij gaan het je zo uitleggen. Heb je naderhand toch nog je twijfels over je capaciteit om zelf je keuken te demonteren?

Dan geven we jou ook nog helder op een rijtje waarom je wellicht wel een professional inschakelt voor de demontage van je keuken.

Wat ga je doen met je oude keuken?

Voordat je jouw keuken gaat demonteren, is het handig om jezelf af te vragen wat je gaat doen met je oude keuken. Je hebt onder andere deze opties:

De stort

De stort is altijd een optie. Afhankelijk van jouw gemeente kost je dat het tarief voor restafval. Dit gaat op gewicht en bij een complete keuken kan dat flink oplopen. Als je bij je eigen gemeente moet betalen om afval te storten, kijk dan eens bij een naburige gemeente of je daar wel gratis je afval kan storten.

Verkoop je oude keuken

Er is een markt voor tweedehands keukens. Steeds meer mensen kunnen of willen graag zelf een tweedehands keuken plaatsen om voordelig aan een keuken te komen. De nieuwe eigenaar moet wel maar net de ruimte hebben voor jouw indeling.

Bedenk dan dat je een keuken altijd kan inkorten. Als jouw keuken 63 cm langer is dan die van de nieuwe eigenaar, betekent dat 1 kastje van 60 cm minder. De 3 cm wordt opgevuld door een vulstrook zoals de overgebleven centimeters ook bij nieuwe keukens worden opgevuld.

Heel veel keukens hebben ook kastjes van 30, 40, 50 of meer centimeter. Dit is allemaal speling voor een toekomstige eigenaar. Dan dient het aanrechtblad nog wel op maat te worden gezaagd.

Geef je oude keuken weg

Misschien kun je iemand er nog blij mee maken. Het scheelt je de afvoerkosten. En hoogstwaarschijnlijk helpt de nieuwe eigenaar je mee met demonteren. Weten hoe je iets demonteert is handig als je het zelf ook weer in elkaar moet zetten.

 

Alles over het demonteren van je oude keuken.

Even voor de duidelijkheid, we hebben het over demonteren, niet slopen. Dat zijn twee heel verschillende dingen. De kans is groot dat je jouw oude keuken gaat afvoeren naar de stort.

Desalniettemin is het raadzaam om je keuken met beleid te demonteren. Zo voorkom je schade aan je muren, plafond en vloer.

Stap 1: Sluit water en gas af

Begin hier gelijk mee. Denk niet in de trant van: dat doe ik straks wel. Dan hou je het risico dat je het vergeet met alle gevolgen van dien. Nadat je het water en het gas hebt afgesloten, open je de kraan en het gasfornuis. Het overgebleven gas en water is nu uit de leidingen en de druk is er af.

Stap 2: Verwijder alle kastdeurtjes

De scharnieren van de keukenkastjes kun je meestal met 1 klik loskoppelen. Nu heb je overzicht op de schroeven waarmee de kastjes aan elkaar zijn geschroefd. Je hebt ook meer houvast bij het tillen.

Stap 3: Verwijder de aanwezige inbouwapparatuur

Als je alle kasten hebt leeggehaald, zie je waar de stekkers van je inbouwapparatuur zijn aangesloten. Als aan de achterzijde van de kasten board is geplaatst, zul je dit eerst moeten verwijderen. Als al het board is verwijderd, kun je de stekkers uit het contact halen.

De meeste inbouwapparatuur zoals ovens en magnetrons zijn afgewerkt met een afdekplaatje. Verwijder deze eerst. Pas daarna kun je de apparatuur er voorzichtig uit schuiven.

Stap 4: Demonteren van de bovenkastjes

Bedek eventueel je aanrechtblad met karton. Zo voorkom je mogelijke schade.

De bovenkasten zijn meestal aan elkaar geschroefd. Binnenin aan de zijkanten. Schroef ze los met een accuboormachine.

Als de bovenkasten eenmaal los zijn van elkaar, kun je ze één voor één optillen en van de muur halen. Hier hangen ze meestal los aan een beugel of soortgelijk montagemiddel.

Stap 5: Demonteer de kraan en kookplaat

Controleer nog een keer of je het water en gas hebt afgesloten!

De toevoer van water en gas vind je doorgaans in de meterkast. Nadat je het water en gas hebt afgesloten, laat je eerst de kraan in de keuken en het gasfornuis open staan totdat het laatste beetje uit de leidingen verdwenen is.

Nu kun je de kraan en kookplaat demonteren. Onder het aanrechtblad kun je deze twee losschroeven/klikken, afhankelijk van het montagesysteem.

Stap 6: Demonteren van het aanrechtblad

Schroef overal waar het aanrechtblad vanuit de onderkasten is vastgeschroefd los. Snij vervolgens met een Stanleymes de kitrand aan de muur los. Wrik het blad voorzichtig los.

Stap 7: Demonteer de onderkasten

De onderkasten zijn aan elkaar geschroefd en sommigen misschien ook aan de muur. Check alle binnenzijdes van de onderkasten en schroef ze los. Nu kun je ze één voor één verwijderen.

Gefeliciteerd! Je keuken is gedemonteerd.

WAAROM KIEZEN VOOR ONS?

Meer dan 5 jaar ervaring

Meer dan 150 projecten gerealiseerd

Een team van ervaren mensen

© Copyright 2019 - 2024 - De Keuken Uitbreker
×